arhivska stran
teme

Datum: 05/24/2005

Borut Pahor, evropski poslanec

ZAMISEL

Spoštovani gospod predsednik,
spoštovani udeleženci posveta,

dovolite, da po tej poti na kratko in zato površno predstavim zamisel o sklenitvi sporazuma med parlamentarnimi strankami, s katerim bi se podpisnice zavezale, da si bodo, ne glede na svoj položaj v vladi ali opoziciji, prizadevale za uveljavitev v sporazumu določenih strateških gospodarskih in socialnih reform, ki naj Slovenijo v naslednjem desetletju po razvitosti uvrstijo nad evropsko povprečje.

Zamisel se deloma zgleduje po precej uspešni izkušnji z medstankarskim sporazumom o skupnih prizadevanjih za vstop Slovenijo v EU in NATO. Vsi se bomo strinjali, da je s tem sporazumom slovenska politika lažje dosegla zastavljena cilja.

Ali smo Slovenci po vstopu v EU sedaj brez takih strateških stremljenj, ki bi klicale k sodelovanju, ne glede na politične in druge razlike? Mislim, da ne. Prepričan sem, da velika večina naših ljudi od slovenske politike - rumene, modre ali rdeče - pričakuje, da bo poskrbela za opaznejši dvig njihovega standarda. To pa seveda ni mogoče, če se na socialno vzdržen način ne poveča naše konkurenčnosti.

To je tudi bistvo te zamisli. Dogovoriti zares temeljne gospodarske in socialne vzvode, s katerimi bi nam to v naslednjih desetih letih uspelo. Osebno menim, da bi bil dokument o razvoju, ki ga uspešno zaključuje Urad za makroekonomske analize in razvoj vsebinska podlaga tega dogovora. Ta zamisel je utemeljena na podmeni, da se strokovna javnost bolj ali manj strinja o paketu najbolj temeljnih reform. Če bi že ta posvet ali kasnejša razprava pokazala, da takega strokovnega soglasja ni, potem je seveda ta zamisel politično neizvedljiva.

Spoštovani gospod predsednik,
spoštovani udeleženci posveta,

ker sta vaš čas in pozornost dragoceni, sem se v tem kratkem pismu omejil samo na najbolj temeljne obrise predstavljene zamisli. Če bodo ključni ljudje strankarske in državne politike presodili, da je neprimerna, bo pač ostala samo še ena od številnih iskanj glede našega prihodnjega razvoja. V nasprotnem primeru pa bi se ji bilo, zlasti z vsebinskega vidika, treba bistveno bolj pozorno posvetiti.

Ne glede na vaše mnenje, vas prav lepo pozdravljam in voščim uspešen posvet.

Borut PAHOR

PAHOR_Dopis udelezencem posveta.pdf
No documents found

PAHOR_Dopis udelezencem posveta.pdf