arhivska stran
teme

Datum: 11/18/2005

V petek, 18. novembra 2005, bo ob 10. uri v Veliki sejni sobi Vlade Republike Slovenije na Gregorčičevi 27 v Ljubljani potekal deveti Pogovor o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike, ki bo namenjen razpravi o izzivih glede klimatskih sprememb.

Za spremljanje neposrednega prenosa po internetu potrebujete predvajalnik Windows Media Player serije 9 ali višje, ki si ga lahko namestite s spleta.

  • NEPOSREDNI PRENOS: visoka kvaliteta (ADSL)
  • NEPOSREDNI PRENOS: nižja kvaliteta (Dial Up)
    Uporabniki v organih državne uprave oziroma znotraj omrežja HKOM lahko preko spleta spremljajo dogodek v neposrednem prenosu: V tem primeru mora imeti predvajalnik Media Player naslednjo nastavitev proxy.gov.si in port: 80
    kar nastavite oziroma preverite v predvajalniku s klikom na:
    • Tools / Options... / Network / Streaming Proxy settings - osvetlite HTTP in v Configure: v polje Adress vpišete: proxy.gov.si ter v polje: Port 80
    • nastavitve Windows Media Player za spremljanje neposrednega prenosanastavitve_media_player.pdf
Medtem ko znanstveniki vse bolj soglasno opozarjajo, da je globalno segrevanje resnično in nevarno dejstvo, ki vse bolj ogroža planet, se večina vlad po svetu in mednarodnih institucij le počasi začenja zavedati posledic klimatskih sprememb. Znanstvena spoznanja glede klimatskih sprememb zgolj počasi prodirajo v širšo javnost.

Vabljeni razpravljavci bodo skušali podati odgovore na naslednja vprašanja: Kakšne posledice klimatskih sprememb lahko pričakuje človeštvo v prihodnjih letih in desetletjih? Na katera področja človekovega in družbenega delovanja bodo klimatske spremembe najbolj vplivale? Kako se naj organizirajo družbe in države na področju zdravstva, kmetijstva, energetike, varnosti in drugih pomembnih področjih, na katere bodo vplivale klimatske spremembe? Kakšne ukrepe lahko države, vlade, gospodarstva in posamezniki še izvajajo, da bi lahko vsaj delno oziroma pomembneje omilile napovedi in pričakovanja v zvezi s klimatskimi spremembami v svetu? Kako delovati čimbolj uspešno na lokalni, regionalni in mednarodni ravni v svetu, ki postaja vse bolj soodvisen? Zakaj znanstvena spoznanja in napovedi tako počasi prodirajo v širšo javnost in širšo družbeno zavest?

Kakšni izzivi čakajo Slovenijo v prihodnjih letih in desetletjih v zvezi s klimatskimi spremembami? Kako se čimbolj učinkovito organizirati in delovati na ravni države, lokalnih skupnosti in gospodarstva?

Pogovore o prihodnosti Slovenije bo moč v neposrednem video prenosu spremljati tudi preko spletnih strani: www.prihodnost-slovenije.si in www.siol.net

Vsa dodatna gradiva (predstavitev teme, uvodni referati) bodo na voljo na spletnih straneh: www.prihodnost-slovenije.si